Αρχική Χάρτης Πλοήγησης Αναζήτηση
 

 

Με αφορμή την 34η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, ο Βουλευτής του Νομού Λέσβου του ΠΑΣΟΚ και τ. Υπουργός Νίκος Σηφουνάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση :

«Η νεολαία τότε, τόλμησε να ορθώσει το ανάστημα της απέναντι σε ένα σκληρό δικτατορικό καθεστώς. Οι φοιτητές αψήφησαν τα τάνκς και τους επίορκους Συνταγματάρχες.
Πρόταξαν τα ιδανικά της ελευθερίας και της δημοκρατίας και αγωνίστηκαν για την επάνοδο στην δημοκρατική νομιμότητα.
Τριάντα τέσσερα χρόνια μετά ο Ελληνικός λαός, αποτίει φόρο τιμής σε όσους αντιστάθηκαν στην Χούντα, Αποτίει φόρο τιμής σε όσους θυσιάστηκαν για την δημοκρατία, σε όσους βασανίστηκαν στα κολαστήρια του ΕΑΤ-ΕΣΑ, σε όσους εξορίστηκαν στα ξερονήσια.
Αποτίει φόρο τιμής στους χιλιάδες ανώνυμους πολίτες που αντιστάθηκαν με κάθε  τρόπο  στην Χούντα.
Το Πολυτεχνείο ήταν η κορύφωση του Αντιδικτατορικού Αγώνα. Οι νέοι, οι φοιτητές, που έδωσαν αυτό τον μεγάλο και άνισο αγώνα, άνοιξαν τον δρόμο για την τελική πτώση της Δικτατορίας, η τελευταία και πιο αποτρόπαιη πράξη της οποίας, ήταν η προδοσία της Κύπρου, που σφραγίστηκε με την εισβολή του ΑΤΤΙΛΑ το 1974 και με την συνεχιζόμενη μέχρι σήμερα κατοχή του βόρειου τμήματος του νησιού.
Τριάντα τέσσερα χρόνια μετά, η Ελλάδα έχει ριζικά αλλάξει. Απόκτησε σταθερούς δημοκρατικούς θεσμούς, προόδευσε, έγινε μέλος της Ε.Ε, κέρδισε με το σπαθί της την ένταξη της στην Ο.Ν.Ε και συνέβαλλε τα μέγιστα για την ένταξη της μαρτυρικής Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις και κυρίως χωρίς να υπάρξει η προαναγγελόμενη τότε δυναμική απάντηση της Τουρκίας.
Τριάντα τέσσερα χρόνια μετά, κρατάμε όλα τα θετικά που κληροδότησε η μεταπολίτευση του 1974.
Όμως συνειδητοποιούμε όλοι πως η χώρα, χρειάζεται μια νέα μεγάλη αλλαγή.
Χρειάζονται μεγάλες και σοβαρές τομές στο Πολιτικό Σύστημα για να διασφαλιστεί η αυτονομία του και να υπάρχει πιο γνήσια εκπροσώπηση του λαού.
Χρειάζεται ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο, βασισμένο στην οικολογική- πράσινη ανάπτυξη που θα αξιοποιεί όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας - την πολιτιστική της κληρονομιά, το μοναδικό φυσικό τοπίο της, την δημιουργικότητα των Ελλήνων- για να κλείσει επιτέλους η ψαλίδα των κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων και να ανοίξει ο δρόμος για την Δίκαιη Κοινωνία.
Η Ελλάδα και οι Έλληνες, που πίστεψαν και πάλεψαν για την Δημοκρατία και την πρόοδο, αξίζουν μια καλύτερη τύχη.
Η Ελλάδα έχει ανάγκη από μια νέα αλλαγή, από άλλες πολιτικές τελείως διαφορετικές από αυτές που προωθεί η Δεξιά - Συντηρητική Κυβέρνηση και οι οποίες απομυζούν το ήδη πενιχρό εισόδημα της Ελληνικής Οικογένειας.
Η νέα γενιά, έχει ανάγκη από άλλες επιλογές, που δεν θα την καταδικάζουν και θα την καθηλώνουν στα 700 ευρώ ή στην ανεργία.
Η νέα γενιά, έχει ανάγκη από μια πραγματικά αναβαθμισμένη δημόσια εκπαίδευση που θα προσφέρει γνώση και όχι από επικοινωνιακά τεχνάσματα, που διαλύουν την δημόσια εκπαίδευση και οδηγούν τους νέους στην ιδιωτική παιδεία.
Οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι, ζητούν πραγματικές τομές στο ασφαλιστικό σύστημα και όχι πολιτικές που οδηγούν στην αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης και περικοπή των συντάξεων και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων.
Η Ελλάδα χρειάζεται όραμα και προοδευτικές αλλαγές.
Η Μεγάλη Δημοκρατική Παράταξη, πιο ώριμη και υπεύθυνη μετά την δοκιμασία της και πιο αποφασισμένη μετά την πρωτοφανή σε μαζικότητα συμμετοχή του κόσμου στην εκλογική διαδικασία για ανάδειξη Προέδρου, δίνει και πάλι ελπίδα και προοπτική στους Έλληνες».